Walk like an egyptian ili istorija smokey-eyes tehnike

0
260

Francuski naučnici su nedavno otkrili da teška šminka oko očiju koju su koristili Egipćani, pogotovo kraljica Kleopatra, nije korišćena samo zbog ulepšavanja, već je štitila od bolesti.

U njihovoj studiji navodi se da su ključni sastojci šminke koji su štitili oči od bolesti bile male količine soli olova. Te soli u određenim uslovima proizvode azotne okside, koji stimulišu imuni sistem da odbija bakterije koje izazvaju očne infekcije. Oni smatraju da su Egipćani to znali i da su na proizvodnji ovih jedinjenja i pravljenju šminke radili i do mesec dana.

Takođe se veruje da je prirodni mineral galenit (olovo-sulfid), korišćen u Egiptu kao olovka za oči, imao antiseptičko dejstvo, ulogu u sprečavanju gripa i štitio oči od jakog sunca.

Teoretski, olovo predstavlja rizik po zdravlje, ali analize naučnika su pokazale da male količine mogu imati zaštitno dejstvo.

Isticanje očiju tamnim bojama, stil šminkanja omiljen kod Egipćana, danas poznat kao“smoky eyes” je još uvek itekako popularan trend u šminkanju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here